Nepal reizen, nu de politieke strubbelingen achter de rug zijn, klimt het toerisme gestaag uit zijn dal en vinden Westerse reizigers terug de weg naar dit voormalige koninkrijkje in de Himalaya.
Meer reizigers betekent echter ook meer drukte. Hoewel het nog niet echt op de koppen lopen is zoals in sommige andere Aziatische landen, trekken sommige toeristische trekpleisters behoorlijk wat mensen aan. 5 tips voor jouw perfecte reis
1. Welke periodes kan je best vermijden?
Het traditionele hoogseizoen in Nepal situeert zich tussen september – november en maart tot mei. Volgens alle reisgidsen heb je dan de meeste kans op mooi weer en een heldere hemel, en zijn de temperaturen aangenaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de straten van Thamel in Kathmandu en de Lakeside van Pokhara dan vaak zwart zien van het volk.
angezien het klimaat de jongste jaren echter wereldwijd aan het veranderen is, zijn er niet echt zekerheden meer. De maand december ontpopt zich zo meer en meer als een mooi alternatief voor oktober- november. Zeker als je niet opteert voor een trektocht boven de 4000m, ben je vrijwel gegarandeerd van goed weer en weinig of geen neerslag. ‘s Nachts wordt het misschien wel al wat frisser, maar overdag is het toch zeer aangenaam.
Het vroege voorjaar (eind februari – maart) is klimatologisch ook een zeer interessante periode: alles komt in bloei, de Nepalezen zijn terug aan het werk op de velden en op veel trekkings is het vaak verrassend rustig in vergelijking met het najaar. Wandelen tussen de rododendronbossen is iets wat je zeker zal bijblijven.
2. Kies een minder klassieke reisroute.
Uiteraard wil iedereen graag de Everest zien of verblijven in Annapurna Base Camp maar een reis door de Himalaya draait vooral om de ervaring en het beleven. De traditionele top-trekkings trekken veel volk aan, maar er zijn andere gebieden die op zijn minst even mooi (zoniet mooier) zijn en een veel authentieker Nepal tonen.
Beperk je dus niet tot Everest of Annapurna, maar denk ook aan gebieden als Langtang, de vallei van Arun of Manaslu. Vertrouw op het advies van Nepal-specialisten en denk ook eens aan trekkings die niet continu in de media of de reisgidsen komen zoals de Poon Hill Trek, Indigenouse People Trail, Helambu of Mardi Himal Trek. Ook in deze gebieden komt de accommodatie stilaan op peil en bovendien zijn ze nog zeer authentiek.
3. Verblijf buiten Kathmandu.
Kathmandu blijft een stad met twee gezichten. Enerzijds zeer gezellig in de kleine steegjes en straatjes, anderzijds enorm vervuild en lawaaierig. Veel reizigers die voor de tweede keer naar Nepal terugkeren hebben het dan ook ‘gehad’ met Kathmandu. Zij opteren voor een verblijf buiten de hoofdstad wanneer ze in Nepal arriveren.
Bhaktapur (op zo’n 40 minuutjes rijden van de luchthaven) is hiervoor een goede optie. Je komt dan direct terecht in een middeleeuwse, haast verkeersvrije stad waar het rustig vertoeven en aanpassen is. Er is bovendien heel wat te zien op de vele tempelpleinen.
Opteer je voor een verblijf in Kathmandu, dan kan je natuurlijk naar een van de hotels met vier of vijf sterren trekken. Luxe en rust verzekerd, maar sfeer? In en vlakbij het middeleeuwse centrum liggen echter een aantal mooie boetiekhotels waar het rustig verblijven is in mooi gerestaureerde huizen en paleizen, meestal met een tuin waarin je nauwelijks beseft dat je je temidden van een wereldstad bevindt.
4. Bezoek minder gekende plekken om van de couleur locale te genieten.
Er zijn een aantal toppers waar je echt niet omheen kunt: Swayambunath, Bouddhanath en Pashupatinath zijn een must voor elke Nepal-bezoeker. Logisch dat je op deze plekken zeker in oktober-november veel toeristen aantreft. Ook verschillende tempels in de vallei van Kathmandu staan op het programma van elke ‘toeristenbus’. Laat je echter leiden door een goede gids naar minder bekende plekjes als Bungamati, Kokana, Panauti, Bandipur, Namobuddha,… De tempels zijn misschien nog niet zo mooi gerestaureerd, maar de setting en couleur locale zijn wel authentiek en levensecht.
Nagarkot is traditioneel het ‘viewpoint’ in de vallei van Kathmandu, maar Dhulikel is een volwaardig alternatief voor wie de Himalayareuzen eens wil bewonderen.
5. Neem je tijd voor een reis door Nepal.
We merken het vaak wanneer reizigers ons om advies vragen: mensen reizen letterlijk teveel en verliezen daardoor echt wel de ‘reisbeleving’. Stel je de vraag waarom je precies naar Nepal gaat: om zoveel mogelijk tempels, bezienswaardigheden, bergdorpen,… te kunnen afstrepen op je lijstje? Of om een mooie reiservaring te hebben waarbij je geniet van de natuur, van de couleur locale en van de cultuur.
Nepal reizen, ‘Slow Travel’ wil ik het niet onmiddellijk noemen. Ik heb echter zelf de overtuiging dat iemand die de tijd neemt om bijvoorbeeld rustig een halve dag door te brengen rond een boeddhistische tempel of aan een hindoeheiligdom, op het einde van de reis meer voeling zal hebben met de cultuur en de mensen dan iemand die 5 tempels ‘gedaan’ heeft in 1 dag tijd.
Ook voor trekkings geldt dit. Tenzij het je louter om de sportieve prestatie te doen is, is het soms bijzonder aangenaam om een dag of 2 meer uit te trekken voor een bepaalde tocht dan wat de klassieke trekkingsschema’s aanbevelen. Op deze manier kan bv een rustdagje inlassen en Nepal nog des te intenser beleven.
Voor meer informatie over Nepal kijk op Himalaya Discovery.
Do you have any question about trip to Nepal?
Tell us about your trip to Nepal and what you expect from it. We will answer your questions in 24 hours and help you design a trip with a comfortable itinerary to best meet your needs.